Gladsaxe skal med i kampen mod skifergas

Furesø Kommune har henvendt sig til miljøministeren for at få stoppet planerne om at bore efter skifergas. Det initiativ har Enhedslisten i Gladsaxe foreslået, at vores kommune bakker op om. Forslaget behandles i kommunens miljøudvalg torsdag den 21. maj 2015.

Forslag til beslutning:

“Miljøudvalget anbefaler byrådet at støtte Furesø Kommunes henvendelse til Miljøministeren med opfordring til at stoppe for planerne om udvinding af skifergas i Nordsjælland og i hele Danmark.

Baggrund

Lige før påske vedtog et enigt byråd i Furesø Kommune at sende et brev til miljøministeren for at udtrykke bekymring over planerne om forsøg på udvinding af skifergas i Nordsjælland, og opfordre til et stop for udvinding af skifergas i Nordsjælland såvel som i Danmark generelt. Brevet er vedlagt i bilag 1.

Enhedslisten foreslår, at byrådet i Gladsaxe støtter henvendelsen til miljøministeren. Det vil være naturligt, da vi indgår i samarbejdet Energi på tværs, hvor der tilstræbes en fælles koordinering af energiforsyningerne i hovedstadsregionen, med et mål om at energiforsyningen skal være fossilfri i 2035.

Der er tre væsentlige grunde til, at vi bør undlade at forsøge at udvinde skifergas:

  • Der er alvorlig risiko for at forurene grundvandsressourcen, når der med den anvendte fracking-metode pumpes en række giftige kemikalier dybt ned i jorden, hvor de spredes i de sprækker, som frackingen skaber.
  • Boringerne ødelægger værdifulde naturområder.
  • De enorme investeringer i testforsøg og udvinding af skifergas burde i stedet anvendes til at investere i vedvarende energiformer, f.eks. geotermi, som kan anvendes i hovedstadsområdets fjernvarmesystem.

Skifergas er et fossilt brændstof, som forårsager udledning af drivhusgasser. Udvinding af skifergas vil derfor modvirke målet om, at el- og varmeforsyningen skal være baseret på 100 % vedvarende energi i 2035.

Udvinding af skifergas kræver store mængder ferskvand og miljøskadelige kemikalier, som pumpes ned i jorden under højt tryk. Det får skiferen til at sprække og gør det muligt at udvinde gassen, som findes i lommer i skiferlaget. Det er denne proces, der kaldes “fracking”. Brugen af kemikalier giver risiko for forurening af grundvandet. Processen har i andre lande forårsaget jordskælv og udslip af methan direkte til atmosfæren. Methan er en drivhusgas, der er 22 gange kraftigere end CO2. Naturstyrelsen undersøger derfor i øjeblikket de miljømæssige konsekvenser af en evt. skifergasproduktion i Danmark.

I øjeblikket er der givet tilladelse til prøveboringer i Frederikshavn Kommune, hvor det franske selskab Total er ved at opstille boretårn ved landsbyen Dybvad. Nordsjælland er udpeget som det næste område for, hvor der kan udføres prøveboringer efter skifergas.

Flere kommuner har allerede besluttet at støtte til henvendelsen, bl.a. Allerød, Helsingør og Roskilde.”


Læs mere om skifergas:

Per Clausen (Ø): Chokerende skifergas-melding fra klimaminister

Skifergas nej tak-kampagnen

Bilag Størrelse
Henvendelse til Miljøministeren, vedtaget af byrådet i Furesø Kommune 80.27 kB