Klimahandling Nu: Enhedslistens busbanner, juni 2020

Enhedslisten kæmper for en grøn budgetreform i EU

Af Nikolaj Villumsen, medlem af EU-parlamentet (Ø) og Søren Søndergaard, EU-ordfører i folketinget (Ø)

Lige nu står vi midt i en klimakrise og foran en økonomisk krise, der allerede har sendt mange ud i arbejdsløshed. Derfor er der både i Danmark og Europa brug for en grøn genopretning så vi kan få skabt grønne arbejdspladser.

Enhedslisten slås sammen med vores venner på den europæiske venstrefløj for en grøn omlægning af EU’s budget. I dag giver EU nemlig støtte til fossile brændsler samt sort landbrug, der ødelægger klima og natur. Det skal stoppe.

Derfor er det også afgørende for Enhedslisten, at der ikke bare kastes gode penge efter dårlige. Der er ikke brug for flere penge til EU, men for at de mange penge, som vi allerede giver, bruges fornuftigt.
Danmark kunne spille en afgørende rolle i de nuværende forhandlinger for at presse på for investeringer i grøn omstilling og et stop for sort støtte. EU’s budget kan nemlig kun vedtages med enstemmighed.

Derfor er det også brandærgerligt at regeringen i tirsdags fravalgte at lave et kompromis med Enhedslisten. I stedet har regeringen sammen med de Konservative, de Radikale og SF samlet flertal i folketinget, som er villige til at acceptere et EU-budget, der vil forsætte med at støtte klimabelastende industrier med milliarder af skattekroner.

Det er ikke alene et svigt af klimakampen i EU. Det kan også blive en ualmindelig dyr omgang for skatteborgerne. Det seneste forslag til EU-budget risikerer ifølge regeringen at koste skatteborgerne i Danmark 6,7 milliarder kroner ekstra om året. Hvert år i de næste syv år. Det er rigtig mange penge, som frem for at gå til sort landbrugsstøtte og fossile brændsler kunne bruges på velfærd og grøn omstilling.

Men Enhedslisten stopper ikke med at kæmpe for klimaet i både Danmark og EU. Kampen om EU’s budget kommer til at fortsætte de næste uger og måneder før det er endeligt vedtaget af landenes regeringsledere og EU-parlamentet. Vi skal derfor gøre alt, hvad vi kan, for at presse den danske regering og flertallet i folketinget til at huske deres løfter om grøn omstilling fra valgkampen. Og i EU-Parlamentet vil vi arbejde for at samle alle gode kræfter bag kravet om en grøn budgetreform.

Følg budgetkampen på Enhedslisten nye EU-hjemmeside på www.enhedslisten.eu, og tilmeld dig nyhedsbrevet for automatisk at modtage de vigtigste EU-nyheder.

Læs mere her: