Svært at se overkapaciteten

Af Trine Henriksen, byrådsmedlem for Enhedslisten 

Trine Græse begrunder en ændret skolestruktur og de nyeste skolesammenlægninger med, at kapaciteten svarer til behovet i 70’erne med 10.000 elever, mens der i dag kun er 6.500 elever.

Men siden 70’erne er SFO’erne rykket ind på skolerne. Vi har fået 10. klassecentret og en række specialklassespor. Bagsværd og Søndergård skoler er blevet sammenlagt, og Gladsaxe og Egegård er i færd med det. Den meget omtalte ”overkapacitet” begrænser sig snart til nogle enkelte overskydende lokaler rundt omkring. 

I de senere år har vi haft en kraftig, uforudset stigning i børnetallet, fordi flere flytter hertil og færre flytter væk. Så måske skulle man lige stoppe op og trække vejret, inden man kaster sig ud i den næste bølge af sammenlægninger.
 
Prognosen fra 2011 viser, at der i Marielyst og Høje Gladsaxes skoledistrikter samlet er børn til 5 spor helt frem til 2020, og 6 spor i enkelte år. På Søborg Skole forudses et stigende elevtal, så der i flere år vil være elever til tre klasser i stedet for to. Med en tilpasning af skoledistrikterne er det ærligt talt meget svært at forstå, at der skulle være for få børn til Marielyst og Høje Gladsaxe skoler inden for de næste 10 år.
 
Der er andre og bedre måder at ændre på den ulige elevsammensætning på de to skoler end sammenlægning til en stor 5-sporet skole. Der er allerede sat en række projekter i gang i Høje Gladsaxe, bl.a. profilskolen, nedrivning af det forfaldne Grønnemosecenter, indretning af ny fælles SFO og nye klublokaler ved siden af skolen.
 
Hvorfor giver man ikke disse ting en chance, inden man kaster sig ud i en omfattende (og dyr) sammenlægningsproces? Så kunne man bruge ressourcerne på at skabe en holdbar løsning for Værebro Skole, i stedet for den foreslåede flytning af Lundevang. Det er der langt større behov for.

Indlægget er bragt på Gladsaxe-Bladets hjemmeside 20. juni 2011.