Ældrestyrken: Omfattende program på årets sidste møde

“Ældrestyrkens møder er altid vidt forskellige”, lød en kommentar fra en af de 24 fremmødte på årets sidste møde den 26. nov. Og ganske vist serverer vi ikke altid glögg og æbleskiver som denne eftermiddag, men vi må vedgå, at vi kom vidt omkring i dagens emner, og at klokken blev over 15, før vi sluttede. Inge Graff Nielsen orienterede os om et brev, hun har stilet til minister Inger Støjberg, Integrationsministeriet. Heri undrer Inge sig over den danske greencardordning i en tid, hvor Danmark f.eks. mangler læger i katastrofal grad. Inge nævner i brevet to eksempler på iranske læger med stor erfaring bag sig, hver med et greencard, der er kommet til Danmark i 2014 for at arbejde her, men som først engang i 2016 kan komme til en medicinsk prøve. I mellemtiden må de henslæbe ventetiden med f.eks. et rengøringsjob. Hvorfor denne politik, spørger de, og vil ministeren give en forklaring?

Styrelsen for International Rekruttering og Integration takkede på ministerens vegne for brevet og gav en forklaring, som i al korthed var en orientering om formålet med greencardordningen. Ikke et ord om, hvorfor de to læger ikke kan få godkendelse af deres uddannelse og praktiske erfaring i en fart, opnå autorisation og komme i arbejde – som de gerne vil, og landet kan få gavn af.

Dagen bød på adskillige, alternative julesange med Nils Pedersen ved klaveret, en lysbilledserie over Ældrestyrkens aktiviteter i 2014 og 15, og et usædvanligt oplæg af Willi Bjerregaard på baggrund af en ny, dansk film om et sort kapitel i efterkrigstidens Danmark. Hundreder af helt unge, tyske krigsfanger, almindelige værnepligtige, skulle i månederne efter kapitulationen desarmere landminer, som besættelseshæren havde nedgravet i sandet langs den jyske vestkyst. Grave dem op uden beskyttelse og under tvang. Det kostede adskillige af de unge livet, heriblandt Willis far.

Ældrestyrken har været med til at oprette Ældrepolitisk Udvalg med det formål, at gøre Enhedslistens politik på ældreområdet mere skarp og markant. Willy og Ole Nielsen sidder i udvalget, og Philip Nørvig er webmaster på udvalgets hjemmeside. Willi oplyste, at udvalget vil sætte endnu mere turbo på i det nye år på baggrund af de mange nedskæringer og yderligere forringelser, der finder sted på det ældrepolitiske område med Venstreregeringen ved roret, og planlægger et landsmøde for udvalget. Blandt andet med det mål, at få oprettet flere “Ældrestyrker” rundt om i landet.

Deltagerne fik et kort indblik i de emner, tovholderne arbejder på at få realiseret i det nye år. Bl.a. et samarbejde med en journalist i Grønland, som har udvist stor interesse for Ældrestyrkens aktiviteter. Vi håber at få hende herned og holde et oplæg om ældre i dagens Grønland. Flygtningeproblematikken vil blive taget op, ligesom vi har fokus på det kulturelle område og regner med at kunne byde på en spændende overraskelse i det nye år.

Der blev også plads til et lille causeri over julen, som er en gammel hedensk fest for frugtbarhed og fred, kaldet jól på oldnordisk, og hvor man her i Norden tillige har fejret lysets tilbagekomst. Med kristendommen blev julen slået sammen med Jesu fødsel, som, 300 år efter den havde fundet sted, blev fastlagt til den 25. december. Det var samtidig meget praktisk også den dag, som vintersolhvervet var fikseret til i Romerriget på daværende tidspunkt. Så hokus pokus, nu kunne Jesus bedre konkurrere med alle de andre guder og hedenske ritualer. Ud med dem og ind med Christmas – kristmesse. Bare ikke her i Norden, hvor vi holdt fast på vores oldnordiske “jul” – og stadig gør det. Sammen med en af de gamle husguder: Nissen, som endnu den dag i dag er forment adgang til kirken!

Og hermed glædelig jul – eller oldnordisk jól – til alle medlemmer i Enhedslisten/ Gladsaxe fra Ældrestyrken.