Maria Reumert Gjerding om Enhedslistens grønne vision

Vi talte om tonsvis af døde fisk, der smides i havet, fordi de ikke har de rigtige mål. Vi talte om lærker, der er forsvundet over markerne, om sommerfuglearter, der er uddøde, om humlebiarter der ikke længere findes, og om de 24.300 smågrise, der hver dag dør i Danmark, fordi søerne er så ekstremt pressede i landbrugets hunger efter profit.

Det gjorde vi på Ældrestyrkens møde den 22. februar 2018 i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe, og oplægsholderen var Enhedslistens grønne profil i Folketinget, Maria Reumert Gjerding.

Maria talte om Enhedslistens visioner for den grønne omstilling, og i to timer hørte vi hendes oplæg om, hvordan hun og Enhedslisten mener, vi kan undgå den totale katastrofe for vores land og vores klode. Er det for sent at stille om, eller er vi på vej mod afgrunden?

Det er ikke for sent, men vi skal sætte ind NU, lød Marias både trøst og advarsel. Og vi skal tale om det på en positiv måde og starte med os selv her i landet. Opskriften er først og fremmest en total omlægning af hele samfundsproduktionen, så alt kan genanvendes, og så vi ikke længere bruger los af jordens ressourcer. Dem har vi nemlig snart opbrugt, hvis vi fortsætter i den nuværende stil, men hvis vi i stedet vælger at designe alt på ny, gøre forsyningslinjerne kortere og produktionen så vidt mulig lokal og baseret på kollektivt ejerskab og deleøkonomi – så kan katastrofen undgås, også fordi naturen meget hurtigt er i stand til at finde sin egen balance igen.

Hvordan kommer budskabet ud?

Alle sad vi vist og tænkte: Ja, selvfølgelig! Marias forslag om at indrette f.eks. bibliotekerne til centraler, hvor borgerne også kan låne værktøj og redskaber, legetøj, børnetøj, festkjoler osv., er jo så oplagt, at vi sad og var ved at råbe – ja, lad os komme i gang! For tilhængere skal der nok være – især blandt mange yngre familier. Vi sad alle og var dybt inspirerede, men samtidig stillede vi også spørgsmålet til Maria: Hvordan kommer vi ud med det her budskab? Mange af Enhedslistens ideer og visioner er rigtige og fine, men det kniber ind imellem med at få dem ud over rampen? At få lydhørhed i medierne.

Start i det lokale, lød hendes råd. F.eks. med fødevarefællesskaber og med enkle og lette ting, for også mange små skruer er berettigede i det store maskineri. Og skal man leve et liv på deleøkonomi og genanvendelighed, så kræver det mere tid end livet i brug og smid væk-samfundet. Derfor skal vi have sat arbejdstiden ned til 30 timer, så vi også får tid til at nyde familielivet og ikke lader børnene vegetere så mange timer i børneinstitutionerne, som de er henvist til i dag.

Foto: Birgit Bjerregaard

Selvfølgelig kunne vi godt have brugt mere tid til debatten, for der var rigtig stor spørgelyst, men vi må fortætte en anden gang med det spændende emne og i mellemtiden prøve at realisere nogle af ideerne i Marias visionære oplæg. Lysten er der i hvert fald.

Og så sang Ældrestyrken i øvrigt for første gang sin nye slagsang. Den går på melodien til menuetten i Elverhøj og er på 6 vers, og Grethe Christensen akkompagnerede på klaveret med flotte anslag.

Ældrestyrkens næste møde finder sted i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe allerede den 22. marts på grund af påsken, hvor cand.phil. i historie Ester Christiansen fortæller om sin far, der var modstandsmand under krigen i Aarhus, og hvordan det var at vokse op med en forælder med den baggrund.

Husk tilmelding til [email protected] eller 20476890 senest 3 dage før mødet af hensyn til frokosten og pladsen.

Med venlig hilsen
Tovholderne

 

Foto: Birgit Bjerregaard.