Ibrahim Benli talte ved Ældrestyrkens møde i april 2018

Kurderne afprøver en ny samfundsmodel

Ibrahim Benli er kurder og kommer oprindelig fra Ankara i Tyrkiet. Nu bor han i Danmark, er projektleder og en af de to byrådsmedlemmer fra Enhedslisten i Herlev byråd. På flydende dansk fortalte han den 26. april 2018 på et møde i Ældrestyrken i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe om kurderne, der er den største befolkningsgruppe i verden uden eget land. Der er ikke lavet folketællinger over de kurdere, der lever i ”Kurdistan”, landet som ikke findes, men som ligger spredt ud over områder i Tyrkiet, hvor der bor 25 millioner, i Iran 8-9 millioner, i Irak omkring 8 millioner, i Syrien mellem 4 og 5 millioner, i det gamle Sovjetunionen 200.000. I Danmark findes der i dag omkring 40.000 kurdere.

Tusinder er flygtet på grund af forfølgelser, krige og undertrykkelse, og fordi de bliver nægtet helt basale demokratiske rettigheder i de lande, de har beboet i århundreder.

I nogle områder er det dog lykkedes for kurderne at skabe selvstyrende områder, bl.a. i Irak og Syrien, og det er sket ud fra en ny samfundsmodel, den såkaldte ”demokratisk konføderalisme”. Den bygger på  organisering på græsrodsniveau, på en bæredygtig produktion, et bæredygtigt landbrug og på ligestilling. Flere af områderne har imidlertid været under voldsomt pres bl.a. af Islamisk Stat og nu senest på grund af Tyrkiets invasion i Afrin i det nordlige Syrien.

Afrin var et område, som kurderne havde tilbageerobret fra Islamisk Stat, og I de kampe har også kurdiske kvinder taget del på lige fod med mændene, noget meget usædvanligt for muslimer. Kvinderne er ligefrem frygtede blandt Islamisk Stats krigere, fordi hos IS-krigerne betyder det at blive skudt af en kvindelig soldat, at man ender lige lukt nede i helvede og ikke oppe i himlen hos alle jomfruerne!

Vi kunne have fortsat i endnu nogle timer med spørgsmål til Ibrahim, også om den nuværende situation i Tyrkiet og præsident Erdogans stadig voldsommere forfølgelse af kurdere og andre etniske grupper. Men flere informationer trængte sig på, bl.a. om  Ældrepolitisk Udvalg, der har holdt møde i april. Et af udvalgets mål er at få oprettet flere grupper i lighed med Ældrestyrken rundt om i landet i Enhedslistens store afdelinger.  Selv om det stadig går lidt trægt, er der dog optimisme.

Det var Ældrestyrkens sidste ordinære møde i denne sæson, men inden sommeren for alvor sætter ind, skal vi lige på en dejlig skovtur til Søgården i Aldershvile Slotspark. Det sker den 18. maj 2018, hvor vi kl. 11.00 mødes og afgår fra Gladsaxe Rådhusplads og samlet drager ud i skoven fordelt i de forhåndenværende personbiler. Deltagelse koster 25,00 kr. pr. person, og i lighed med alle andre af vores arrangementer er tilmelding nødvendig på odor@tdcadsl.dk eller 20476890 senest den 14. maj. Der bliver frokost, kage og kaffe, underholdning og sang med Arne Würgler og rundvisning i parken med Gladsaxes grønne guide og en biolog. Så også her gælder vores motto: Du bliver ikke ældre af at deltage i Ældrestyrken, men du kan risikere at blive klogere. Det er op til dig.

På gensyn

Tovholderne/Ældrestyrken i Enhedslisten i Gladsaxe