Vi vil bygge op, når de vil rive ned – vi vil styrke fællesskabet

Det var afslutningen på Enhedslistens Pernille Skippers 1. maj-tale ved SF, SFU og Enhedslistens 1. maj 2016 i Gladsaxe, og det rummede ganske godt hele arrangementets budskab.

Af Flemming Holst

Venstrefløjens 1. maj-arrangement i Gladsaxe er efterhånden både traditionsrigt og stort. Så stort, at det ikke var alle, der kunne sidde ned hele tiden, og der var endda sat 175 stole op ved bordene, hvor der var friskbrygget kaffe, friskbragt brød, ost og mulighed for en enkelt skarp dertil. Musikken blev for 11. år i træk leveret af “Det røde Guld”, og højdepunktet var som sædvanlig uddelingen af årets Ytringsfrihedspris.

Fælles for alle 4 talere var budskabet om fællesskab kontra et samfund, hvor de rige unddrager sig fællesskabet og overlader regningen til dem, der ikke har meget i forvejen.

Pernille Skippers tale havde “aftalen” som omdrejningspunkt – den aftale, vi i Danmark har, hvor vi alle efter evne betaler ind til en fælles velfærd. Den aftale er under angreb fra regering og rige skatteunddrageres side. Regeringen mente godt, der var plads i budgettet til militærfly, der hver koster det samme som at ansætte 2000 flere til vores fælles velfærd.

Samtidig med den militære ødselhed arbejdede regeringen ifølge Pernille målrettet mod at gøre vejen fra arbejde og tryghed til arbejdsløshed og ingenting alt for kort. Dette gøres ved blandt andet at indføre et såkaldt “moderne” kontanthjælpsloft, der ikke bringer mange i arbejde, men bringer mange, også børn i fattigdom.

Samtidig er regeringen helt passiv over for skatteunddragelse og skattesnyd. Her vil Enhedslisten kræve, at ikke alene snyderne, men også hjælperne i form af banker og revisorer bliver draget til ansvar og kommer i fængsel for deres forbrydelser. Som Pernille sagde, sidder nasserne ikke på jobcentrene, men i skattely!

Læs Pernille Skippers tale

Pia Olsen Dyhr fra SF fortsatte i sin tale i samme spor: For de 15 til 20 milliarder kroner, der forsigtigt sat bliver unddraget i skat, hvert år, kunne der ansættes 30.000 mennesker til at styrke den fælles velfærd. Hun kunne ikke forstå det “moderne” eller nye i kontanthjælpsloftet. Der var intet nyt i, at Venstre ville tage penge fra fattige! Pia kom desuden ind på kampen mod social dumping og brugte vognmandsbranchen som skræmmeeksempel. Her er der på ganske få år forsvundet 8000 danske arbejdspladser på normale danske overenskomstvilkår til udenlandske lavtlønsvilkår, hvilket kun er muligt grundet slap lovgivning, og hvor regeringen ikke har særlig travlt med at få ændret denne.

 

Nicolai Arentz Larsen, næstformand i HK Ungdom, fortalte om Velfærdsalliancen med udgangspunkt i sit eget behov for velfærd. Som knægt havde han via specialskole og senere inklusion i folkeskolen fået gang i eget liv og karriere grundet et velfungerende velfærds-sikkerhedsnet. Dette net var nu truet og kunne blive til et net af pigtråd. Dette på grund af stadige nedskæringer, senest med det såkaldte omprioriteringsbidrag, der fratager kommunerne ikke mindre end 7,2 milliarder kroner, hvilket ifølge Nicolai ikke kunne betegnes som andet end hardcore nedskæringer. Velfærdsalliancen har fået god vind i sejlene, og nærmer sig målet om demonstrationer i alle 98 kommuner den 12. maj.

Årets Ytringsfrihedspris tilfaldt i år Emma Holten for hendes kamp for ytringsfrihed på nettet, men en ytringsfrihed, der også gjaldt for de udsatte og dermed også var en kamp mod sexisme og racisme. Hun ville forsvare den juridiske ytringsfrihed, men samtidig bekæmpe nedgøring og hån mod fattige og udsatte grupper. Satiren skulle bruges mod magthaverne og ikke bruges til at skabe et debatklima, der fik udsatte grupper til at holde deres kæft.

 

Næste gang, vi har mulighed for at styrke fællesskabet, bliver 12. maj kl. 16 til 17 foran Gladsaxe Rådhus ud mod Søborg Hovedgade. Her vil Velfærdsalliancen i Gladsaxe vise sin modstand mod det såkaldte omprioriteringsbidrag – det, Nicolai kaldte hardcore nedskæringer. I Gladsaxe kommer det til at betyde en omprioritering ud af kommunekassen på i alt 91 millioner kroner! Grund nok til at dukke op – ikke?

Se også:

Velfærdsalliancen