Stop forringelserne i velfærden

Af Mogens Steenbuch, byrådskandidat for Enhedslisten i Gladsaxe

S og SF har som regeringspartier stået for en stærkt centralistisk styring af kommunerne med udgiftslofter, skattestop og så hårdhændede sanktioner, at kommunerne ikke tør bruge de penge på velfærd, de har lov til. De seneste år er der sket drastiske nedskæringer i velfærden. Siden 2009 er der forsvundet 30.000 stillinger fra kommunerne. Alene inden for ældreområdet er der forsvundet mere end 4.000 stillinger. Det seneste, vi har set, er nedlæggelse af 18 fuldtidsstillinger i ældreplejen her i Gladsaxe.

Som regeringspartier har S og SF været med til at tvinge de snærende rammer ned over kommunernes økonomi. Før valget rasede S og SF mod VK-regeringens vækst på 0,8 procent i den offentlige sektor og lovede en vækst på 1,4 procent. “Velfærd frem for skattelettelser,” hed det. Siden har de fulgt en kurs, der nærmer sig nulvækst, og givet milliarder i skattelettelser til de højestlønnede og aktionærerne.

Enhedslisten foreslår, at der bliver indført et fleksibelt fyringsstop. Kommunen skal have lov til at omprioritere mellem velfærdsområderne. Men samlet set må antallet af medarbejdere i den borgernære velfærd ikke blive mindre. Det handler om at sætte en “prop i hullet”

Så kære S og SF: Vil I være med til at stoppe og vende de velfærdsforringelser, vi har oplevet i de seneste år?

Eller accepterer I, at der også de kommende år bliver færre hjemmehjælpere, hjemmesygeplejersker, pædagoger og lærere, fordi regeringen skal have råd til nye skattelettelser til toppen af Danmark?

Indlægget er bragt i Gladsaxe-Bladet den 17. september 2013.