Positivt budgetudspil – med sorte skyer forude

Af Enhedslistens byrådsgruppe

Enhedslisten har i flere år foreslået at forbedre sagsbehandlingen på det sociale område ved at ansætte flere socialrådgivere, så de har mere tid til hver sag. Forsøg har vist, at merudgiften tjener sig hjem ved en bedre forebyggende indsats. Det er derfor meget positivt, at borgmesterens budgetudspil nu lægger op til at gå denne vej. Det er dog en forudsætning for os, at det ikke finansieres ved at stramme kriterierne for støtte til familier og børn, der har behov for det.

Vi er også glade for forslagene om styrket indsats på beskæftigelsesområdet, merituddannelse af pædagogmedhjælpere, fortsættelse af demens-indsatsen, affaldssortering i kommunens institutioner og bedre fysiske rammer på skolerne, herunder Søborg Skole. Vi glæder os også over planerne om køb af Blågård Seminarium, der kan bruges til at skabe mere kapacitet på Enghavegård Skole, og til en ny daginstitution i stedet for at bygge på fodboldbanen ved Mørkhøj Skole.

Derimod ser vi kritisk på forslagene om rammebesparelser på børneområdet, og vi ønsker sikkerhed for, at besparelser på ældreområdet begrundet i sund aldring og hjælp til at klare flere opgaver selv ikke betyder serviceforringelser

Nogle vigtige prioriteringer for os i forhandlingerne er flere penge til klimaindsats og grøn omstilling. Flere to-lærer-timer og bedre forberedelsestid. Efteruddannelse kombineret med jobrotation. Forsøg med 6-timers arbejdsdag i ældreplejen, og støtte til socialøkonomiske virksomheder som led i en boligsocial indsats. Forslagene vil vi blandt andet finansiere ved øget dækningsafgift.

De positive udsigter i år trues dog af regeringens krav om et kommunalt “omprioriteringsbidrag” på 1 % om året – svarende til 2,4 mia. for kommunerne samlet set. I 2016 blev det reduceret til 0,5 mia., og på grund af andre forhold vil Gladsaxe ikke skulle skære ned i år. Men hvis “omprioriteringsbidraget indføres fuldt ud i de næste år, kan det i Gladsaxe betyde nedskæringer på 35 mio. i 2017, 76 mio. i 2018 og 117 mio. i 2019.

Det må vi i fællesskab gøre alt for at forhindre!