Enhedslisten arbejder for en grøn, social og demokratisk omstilling af økonomien. Langsigtede miljømæssige og sociale hensyn må træde i stedet for kortsigtede profithensyn og krav om vækst.
Kommunen kan medvirke til den omstilling ved at påvirke virksomheder i retning af øget bæredygtighed og social ansvarlighed og ved at fremme kooperativer og andre fællesejede virksomheder, hvor der investeres ud fra samfunds- og miljøhensyn, og hvor ansatte og brugere deltager i styringen.
Gladsaxes strategi for grøn omstilling skal føres ud i livet, og kommunen skal aktivt søge samarbejde gennem partnerskaber med virksomheder med det formål at reducere spild af energi og samtidig genbruge byggematerialer, mindske madspild og fremme grønne indkøb.
Planlovens krav om, at virksomheder med mange ansatte skal ligge i nærheden af kollektiv trafik, skal følges op med en parkeringspolitik, der understøtter hensigten om at reducere biltrafikken, ligesom virksomhederne også selv skal bidrage aktivt med ordninger, der fremmer cyklisme og deletransport.
Enhedslisten ser også kommunens virksomheder som potentielle partnere i en socialt ansvarlig beskæftigelsesindsats. Det er absurd, at nogle mennesker slides ned af et alt for stort arbejdspres (derfor går vi ind for 30 timers arbejdsuge), mens andre lider psykisk, fordi de ikke kan klare de almindelige krav på en arbejdsplads og derfor reelt er afskåret fra at arbejde. Enhedslisten vil have kommunen til at arbejde målrettet for at få flere virksomheder til at tage socialt ansvar og skabe job til borgere med fysiske eller psykiske udfordringer.
Enhedslisten vil arbejde for:
- at kommunen skaber gunstige vilkår for iværksættere og virksomheder, der understøtter den grønne omstilling gennem bæredygtige produkter eller services.
- at kommunen fremmer kooperative virksomheder og andre fællesejede virksomheder.
- at kommunen udvikler partnerskaber med lokale virksomheder om konkrete initiativer, der bidrager til den grønne omstilling og reducerer CO2-udledningen i Gladsaxe.
- at jobcentret søger partnerskaber med virksomheder for at skabe rummelige arbejdspladser, hvor ikke mindst unge med fysiske og psykiske udfordringer tilbydes praktik eller job.
- at virksomhedspraktik, der støttes af offentlige midler (f.eks. uddannelseshjælp), ikke fortrænger ordinære job, og at praktikken udvikler borgerens kompetencer og om muligt fører til ansættelse betalt af virksomheden.
- at jobcentret etablerer en socialpædagogisk og psykologisk kompetence, der gennem individuel coaching kan bidrage til praktik og job med særlig støtte og dermed gøre det lettere for virksomheder at ansætte medarbejdere med psykiske udfordringer.
- at kommunen udarbejder en strategi for at fremme socialøkonomiske virksomheder for dermed at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked.
- at flere lokalplaner giver mulighed for boliger og erhverv i samme lokalområde for at sikre liv i området om aftenen og i weekenderne.
- at dækningsafgiften hæves igen, så virksomhederne i højere grad bidrager til finansiering af den service, de modtager fra Gladsaxe Kommune.