Uligheden vokser i Danmark. De rigeste 10 procent ejer halvdelen af al formue i Danmark. Og langt flere af de fattigste dør tidligt. De bedst stillede har fået skattelettelser, mens velfærden og den sociale tryghed ved arbejdsløshed og sygdom er blevet forringet. Dagpengeperioden er afkortet til to år, og dagpengene dækker kun ca. 50% af det gennemsnitlige indtægtstab. Kontanthjælpsloftet og 225 timers-reglen kan betyde indtægtsnedgange på tusinder af kroner om måneden. Det er blevet langt vanskeligere at opnå fleksjob og førtidspension.
Det er kun få af disse urimelige forhold, der kan løses i kommunerne, og forandringer kræver landspolitiske beslutninger.
Enhedslisten i Gladsaxe vil arbejde for at mindske uligheden ved at forbedre den kollektive velfærd, ved at forbedre indsatsen for at skabe arbejdspladser, også til folk med nedsat arbejdsevne, og ved at sikre den bedst mulige hjælp til borgere, som rammes af kontanthjælpsloftet eller andre fattigdomsydelser på grund af arbejdsløshed eller sygdom.
Enhedslisten kæmper for, at den offentlige sektor skal have bedre muligheder for at sikre velfærd og beskæftigelse i fremtiden. Af den grund skal der sættes en stopper for yderligere privatisering og udlicitering af offentlige virksomheder og tjenesteydelser. Hver eneste gang der privatiseres og udliciteres, er det et tab af tryghed og kvalitet, fx med salget af Statens Vaccineproduktion. I Gladsaxe er renovationsindsamling et glimrende eksempel på, at opgaven ikke løses tilfredsstillende gennem udbud og her er der endelig udsigt til en politisk beslutning om at hjemtage opgaven.
Byrådets flertal anser vækst som en forudsætning for at bevare velfærden. Det er vi helt uenige i. Vækst er ikke en forudsætning for at skaffe arbejde. Tværtimod giver grøn omstilling og kortere arbejdstid arbejde til flere mennesker. Enhedslisten betragter økonomisk og materiel vækst i den rige del af verden som undergravende for velfærden, fordi denne vækst udpiner jordens ressourcer. Den rige del af verden skal samlet set forbruge langt mindre af jordens ressourcer, end den gør i dag. Det skal dog ikke få os til at glemme, at der er mennesker i Danmark, der er fattige og ikke har råd til at opfylde helt basale behov – de har selvfølgelig behov for et større forbrug.