Enhedslisten støtter, at der ydes kvalificeret genoptræning og hjælp til selvhjælp til de ældre og andre hjemmehjælpsmodtagere, der selv ønsker det. Men det er helt afgørende, at rehabilitering og genoptræning sker ud fra den ældres egne ønsker og behov. Der skal bevilges den nødvendige hjælp og vejledning til den ældre og deres pårørende, således at den enkelte kan leve et værdigt liv i eget hjem så længe det er muligt.
Enhedslisten har i den forløbne byrådsperiode bl.a. fået gennemført, at medarbejderne i hjemmeplejen bliver uddannet i at opspore ensomhedsproblemer hos den enkelte ældre. Det er et tiltag, der skal hjælpe den ældre med konkret vejledning om aktiviteter sammen med andre for at komme ud af ensomheden i dagligdagen.
Der skal være plads til menneskelig kontakt, pleje og omsorg for den enkelte beboer, og det kræver bedre personaleopnormeringer og efteruddannelse af medarbejderne i plejeboligerne. Det er en udfordring, at det i de kommende år vil blive sværere at rekruttere uddannet personale. Derfor er det vigtigt, at Gladsaxe fortsætter med at tilbyde elevløn allerede under uddannelsen for at tiltrække og uddanne medarbejdere. Der skal bruges flere ressourcer på sprogundervisning for de medarbejdere, som har behov for det.
Specielt inden for hele demensområdet er der brug for mere uddannet personale til den personcentrede omsorg for den enkelte ældre med demens. Derfor vil vi arbejde for at der sættes ressourcer af til særlig efteruddannelse af personalet inden for dette område.
Ufaglærte medarbejdere må ikke sættes til opgaver, der kræver en plejefaglig uddannelse og erfaring.
Enhedslisten vil arbejde for:
- at klippekortordningen igen udvides til flere målgrupper
- at rehabilitering altid bør være frivillig, og at en afvisning af rehabilitering ikke må føre til reduktion eller fjernelse af hjemmehjælpstimer
- at omsorgstandplejens målgruppe udvides
- at der tilbydes hjælp til den lovbestemte, borgerrelaterede kommunikationsteknologi, der benyttes i kommunen, f.eks. i forbindelse med ansøgninger om hjælp, oprettelse af E-boks, adgang på Borger.dk, netbank/Nem-konto, udlån/aflevering af bøger på biblioteket m.m.
- at brugen af hverdagsteknologi og det voksende antal digitale løsninger og hjælpemidler for hjemmeboende ældre, der modtager hjemmehjælp, skal være et tilbud og ikke et diktat, på de ældres betingelser, ønsker og behov
- at der bliver ansat mere uddannet personale på demensområdet og at der bliver sørget for efteruddannelse og uddannelse i forbindelse med rekruttering af personale til demensområdet
- at der bliver ansat flere aktivitetsmedarbejdere til musik/musikterapi og andre sociale aktiviteter
- at der er mere personale i nattevagterne på demensafsnittene og i plejeboligerne, for at undgå utrygge eller farlige situationer
- at udvide klippekortsordningen med opsparing af fleksibel hjemmehjælp til de svageste borgere, hvor den enkelte selv kan bestemme, hvad tiden med hjemmehjælperen skal bruges til.