Af Signe Rosa Skelbæk, Enhedslisten
En ny kortlægning fra DR viser, at andelen af pædagoger i dagtilbud er faldende – der kommer flere ufaglærte og anderledes kvalificerede. I Gladsaxe er der siden 2019 kommet 1% færre pædagoger, men til gengæld 18% flere “medhjælpere”, som kan dække over alt fra ufaglærte til anderledes kvalificerede, der ikke har en pædagog- eller pædagogisk assistent-baggrund.
Det er jo positivt, at andelen af medarbejdere stiger – det skal den også, for der er tilført midler på grund af loven om minimumsnormeringer. Men når andelen af faglærte daler, stiller det større krav til de få, der er, og der er risiko for, at kvaliteten i dagtilbuddene falder.
Derfor er det en kommunal opgave at sikre, at der afsættes god tid til en grundig onboarding af nye medarbejdere, og at man sikrer, at tillidsrepræsentanterne får lov at bruge arbejdstid på netop dette – ligesom OK24 gav dem retten til.
Og så skal vi huske, at en ufaglært medarbejder er et menneske, der aktivt har valgt faget til. De skal tilbydes opkvalificering og videreuddannelse, hvis de ønsker det.
Måske man også skal skele til omegnskommuner som Rødovre, Brøndby, Ballerup og Furesø, der alle er lykkedes med at rekruttere pædagoger i en tid, hvor der næsten ingen ledige er. Måske er der faktisk noget at lære.
Indlægget er bragt i Gladsaxebladet den 16. august 2024.