»Organisér dig,« var vore forfædres parole

Foto: Carl Christian Lauridsen fra Fotoklubben i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe

Ældrestyrken havde et travlt program på sit møde den 27. oktober i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe. Dagsordenen bød som sædvanlig på et spændende oplæg, denne gang af Søren Kolstrup, cand.mag. i historie og samfundsfag og lektor ved Center for Velfærdsstatsforskning på Syddansk Universitet og byrådsmedlem for Enhedslisten på Lolland.

Ældrestyrken nu med egen fane

I pausen var der både afsløring af Ældrestyrkens nye fane og fotooptagelse af samtlige mødedeltagere (foto: Carl Christian Lauridsen fra Fotoklubben i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe) foruden orientering om kommende møder i Enhedslistens regi, herunder det offentlige møde om Ulighed og Fattigdom i kantinen på Buddinge Skole den 8. november kl. 19.30. Dette møde er kommet i stand i samarbejde med Enhedslistens afdelinger i Gladsaxe, Lyngby, Herlev og Gentofte og på initiativ af tovholdergruppen i Ældrestyrken.

Grethe Christensen ved at “afsløre” Ældrestyrkens nye fane. Hun havde klippet og syet bogstaverne. (Foto: Birgit Bjerregaard)

Samme dag fandt en demonstration sted på Rådhuspladsen mod frihandelsaftalen mellem EU og USA og CETA frihandelsaftalen med Canada. For at alle interesserede kunne nå at deltage her, måtte vi slutte lidt før tiden. Men som en af mødedeltagerne sagde, gik man beriget fra Ældrestyrkens møde, og det var selvfølgelig ikke mindst på grund af Søren Kolstrups tankevækkende oplæg, som vi havde givet titlen: »Fælles eje og velfærd – kooperationen og velfærd set i historisk perspektiv«.

Velfærdsstatens pionerer

Søren Kolstrup førte os helt tilbage til tiden omkring 1891, hvor kimen til den danske velfærdsstat blev lagt. Her var parolen: »Organisér dig,« og netop den utrættelige kamp for at organisere arbejderne endte med, at ikke blot arbejderne i byerne fulgte op, men også landarbejderne kom med. Der lå en kraft og en beundringsværdig styrke bag vore tipoldeforældres kamp, og den førte ikke blot med sig, at der blev dannet fagforeninger og stiftet sygekasser, men der opstod også stadig flere kooperative virksomheder rundt om i hele landet, som var med til på afgørende vis at ændre vores samfund og dets borgere, til større selvfølelse og erkendelse af eget værd, og af styrken i at stå sammen.

Velfærdsstatens pionerer kæmpede for øget social, økonomisk og kønsmæssig lighed, og de ville skabe en forebyggende velfærdsindsats, der kunne sikre sunde levevilkår, hindre sociale nedture og sikre samfundets evne til at genproducere sig selv, når nationens eksistens var truet på grund af krig og krise. I efterkrigstiden blev de sociale udgifter ofte anskuet som en rationel investering, der lønnede sig for hele samfundet, hvad enten det handlede om at aktivere samfundets intelligensreserve eller mobilisere kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet.

Udsalg af arvegodset

Der var ivrig spørgelyst og god debat efter Sørens oplæg og blev sat fokus på det Socialdemokrati, der især i perioden fra 1993 til 1997 var med til at privatisere de mange kooperative virksomheder og sælge ud af det arvegods, der ellers kunne være med til at sikre velfærdsstaten. Nu ser vi en afmontering af velfærdsstaten og en kasten bort af alt det, tidligere generationer med kampe og afsavn var med til at skabe. Sørens oplæg gav baggrund for eftertanke, men også en trist erkendelse af, hvad vi er ved at miste.

Søren Kolstrup med et lydhørt publikum. (Foto: Birgit Bjerregaard)

 

Næste møde i Ældrestyrken bliver den 24. november 2016 kl. 12.00 i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe. Her bliver underholdning, overraskelser, gløgg og æbleskiver. Tag en ven eller veninde med, men husk tilmelding senest den 21. november til [email protected] eller på 20476890.

På gensyn
Tovholderne i Ældrestyrken