Nyttejob nytter ikke

Af Flemming Holst, byrådsmedlem for Enhedslisten

Nu har kontanthjælpsreformen virket i 2 måneder, så hvordan går det? Byrådets Beskæftigelses- og Integrationsudvalg, hvor jeg er formand, har besluttet at følge reformen tæt med statusopdateringer.

Centralt i reformen, er at man skal arbejde for sin ydelse. Skræmmer de såkaldte nyttejob på lave ydelser de ledige fra at tage imod ydelsen?

Nogle af de åbenlyst uddannelsesparate vil hellere tage et deltidsarbejde på ca. 13 timer, der økonomisk matcher nyttejobbets 25 timer, hvis de altså kan få et deltidsjob, der ofte går til dem under 18 år.

De ældre på kontanthjælp og midlertidig arbejdsmarkedsydelse er langtidsledige og har for længst mærket, at det økonomisk godt kan betale sig at arbejde. De havde sagt ja, hvis de havde fået tilbudt et arbejde. Problemet er her, at virksomhederne er blevet kræsne og helst vil have eksperter på såvel faglærte som ufaglærte områder. Krav, langtidsledige ikke kan leve op til, så de kommer ikke nærmere et job, via et nyttejob.

Så bortset fra en lille gruppe er det min påstand, at reducerede ydelser, faktisk virker modsat intentionen. De driver ledige længere væk fra ordinær uddannelse og arbejde.

Beskæftigelsesindsatsens svære opgave er at give mening til en reform, der grundlæggende ikke giver mening. Hér vil Enhedslisten sætte fokus på jobskabelse og jobmatchning. Gladsaxe har landets femte største vækst, og der er over 37.000 arbejdspladser i Gladsaxe, men væksten er gået uden om de ledige. Det skal vi lave om på.

 

Indlægget er bragt i Gladsaxe-Bladet den 11. marts 2014.