Halv sejr for etik i kommunens indkøb

Af Trine Henriksen, Enhedslisten, og Susanne Palsig, SF

Den internationale sikkerhedskoncern G4S kom i vinter i søgelyset med koncernens aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder. Aktiviteterne omfatter sikkerhedsopgaver i de ulovlige israelske bosættelser samt levering af sikkerhedsudstyr, dels til check-points langs den ulovlige sikkerhedsmur på palæstinensisk jord, dels til israelske fængsler på Vestbredden – hvor Amnesty International har dokumenteret, at der anvendes tortur.

Gladsaxe Kommune har kontrakt med G4S’ danske firma om servicering af alarmer. I kommunens indkøbspolitik er det et krav, at leverandøren og dennes underleverandører overholder internationale konventioner og grundlæggende menneskerettigheder. Derfor stillede Enhedslisten og SF forslag i byrådet om at undersøge muligheden for at afbryde kontrakten med G4S. Byrådet vedtog at afvente en vurdering af de etiske, retslige og kontraktmæssige aspekter i sagen.

Flere andre kommuner tog også sagen op, og sagen har været fyldigt omtalt i medierne. G4S tog til sidst konsekvensen og meddelte, at de vil trække sig fra en del af de kritiserede aktiviteter, omkring check-points og fængsler på Vestbredden.

Vi betragter den beslutning som en halv sejr og et resultat af det politiske pres mod G4S’s kritisable aktiviteter. Formålet med politiske klausuler i indkøbspolitikken er da også at lægge pres på leverandører for en etisk og miljømæssigt forsvarlig produktion af varer og serviceydelser. 

Vi så helst, at Gladsaxe kommune ikke indgår kontrakt med G4S fremover. Men forvaltningen vurderer, at kommunen næppe kan stille krav om, at leverandører ikke må være koncernbundet med selskaber, som overtræder konkrete traktatbestemmelser, og at man derfor ikke på forhånd kan udelukke G4S fra at byde.

Det er ærgerligt, hvis firmaer gennem en koncernstruktur kan unddrage sig sit ansvar. Men vi glæder os over, at debatten har haft en positiv effekt, og vi vil fortsat arbejde for en skærpelse af kommunens klausuler. 

Indlægget blev bragt i Gladsaxe-Bladet den 17. maj 2011