Derfor går vi imod TTIP og CETA

Torsdag den 27. oktober var medlemmer af Enhedslisten Gladsaxe på gaden sammen med tusinder af andre for at sige fra over for de vidtgående økonomiske traktater, som regeringen og EU-Kommissionen er ved at trække ned over hovederne på os: CETA-aftalen med Canada og TTIP-aftalen med USA.

Demonstrationen startede foran Dansk Industris bygning på Rådhuspladsen og gik derfra til Christiansborg Slotsplads, hvor blandt andre Søren Søndergaard talte.

– Disse aftaler har været forhandlet i dyb hemmelighed. Det forstår vi godt. For når først folk får kendskab til indholdet, så siger folk nej. sagde Søren Søndergaard og opfordrede til at fortælle arbejdskammerater, naboer og venner om det reelle indhold i disse aftaler.

Søren Søndergaards tale til demonstrationen »Stop TTIP og CETA! Nej til udemokratiske handelsaftaler!« den 27. oktober 2016

Vidste I, at den CETA-aftale, som I demonstrerer mod i dag, overhovedet ikke er vigtig? Faktisk betyder den så lidt, at vores regering ikke engang har spurgt Folketinget om lov til at forhandle den, underskrive den og sætte den midlertidigt i kraft.

Det er egentlig mærkeligt. For når vi så antyder, at vi måske skulle droppe aftalen, så er der ingen grænser for, hvor vigtig den er. Så er det CETA-aftalen, som skal redde dansk økonomi, skaffe de arbejdsløse i arbejde og forhindre både snue og ondt i ryggen.

Hvordan hænger det sammen? Hvis aftalen er så vigtig, hvorfor har regeringen så ikke villet forelægge den for Folketinget?

Venner. Det hænger ikke sammen. Det er totalt udemokratisk. Og processen er lige så udemokratisk, som indholdet. For det handler ikke om fri handel. Og det handler ikke om lavere toldsatser.

Til gengæld handler det om, at de multinationale selskaber – amerikanske, canadiske og europæiske – skal have bedre muligheder for at stikke en kæp i hjulet på lønmodtagernes, forbrugernes og miljøorganisationers kamp for ordentlige vilkår. Så meget indflydelse skal de multinationale have, at regeringen i et notat til Folketinget direkte har måttet indrømme, at tilslutningen til CETA kan få negative statsfinansielle konsekvenser.

Vi er ikke imod CETA, fordi vi er imod Canada. Vi er ikke imod TTIP, fordi vi er imod USA. Og vi er ikke imod EU, fordi det er europæisk.

Men vi er imod TTIP og CETA, fordi vi ikke ønsker mere uhæmmet liberalisme, hvor markedet kommer før mennesker. Fordi vi ikke ønsker at styrke de multinationale selskaber på bekostning af menneskers mulighed for at ordentligt liv.

Vi er imod TTIP og CETA, fordi vi er for landes ret til at gå foran, når det gælder lønmodtagerrettigheder, forbrugersikkerhed og miljøet. Vi er kort sagt imod TTIP og CETA, fordi vi er for demokrati. Vores demokrati er ikke til salg!

Disse aftaler har været forhandlet i dyb hemmelighed. Det forstår vi godt. For når først folk får kendskab til indholdet, så siger folk nej. Når først de kommer frem i lyset, så forsvinder deres opbakning som dug for solen.

Derfor er vores opgave også klar i de kommende måneder frem til Folketingets endelige afgørelse om CETA-aftalen til februar. Vi skal trække dyret frem i lyset. Vi skal vise vores arbejdskammerater, vores naboer og vores venner det reelle indhold i disse aftaler. Hvis vi formår det, så vinder vi. Så kan vi sætte en stopper for TTIP og CETA.

Tak for ordet og god arbejdslyst!

 


Læs mere om TTIP og CETA:

Kampagnen »Stop TTIP«

Søren Søndergaards facebookside

Modkraft-artikler om CETA

Modkraft-artikler om TTIP

Enhedslistens side om TTIP