Af Flemming Holst
Fællesskab, sammenhold og faglig kamp for de offentlig ansattes overenskomster blev det fælles tema, der bar SF og Enhedslistens godt besøgte 1. maj-arrangement igennem på Buddinge Skole – ud over ytringsfrihedsprisen. Fælles for talerne var en glæde over det sammenhold, lønmodtagerne havde vist under de langvarige forhandlinger.
Søren Søndergaard, Enhedslistens lokale folketingsmedlem, sluttede af med at konstatere, at den overenskomstaftale, der nu foreligger, og som skal til afstemning, godt kunne have haft elementer, der var bedre, og han kunne godt forstå de lærere, der var skuffede. Men resultatet var blevet bedre end ellers, grundet den store mobilisering, der havde været.
Læs Søren Søndergaards tale her
Thomas Agerskov, der er formand for lærerne i Gladsaxe, var ganske ked af at skulle arbejde i op mod 8 år på en arbejdstidsaftale dikteret af en lov og ikke en overenskomst, men glad for opbakningen fra bl.a. SF og Enhedslisten. Og som han sagde: “Hvis de gode giver op, vinder de onde.”
Karsten Hønge, MF, fra SF havde udset sig Det faglige Hus og andre fagforeninger, der ikke deltager i den faglige kamp, men som alligevel godt vil nyde godt af overenskomsterne, som målet for et SF-forslag om at afskaffe deres medlemmers ret til fradrag for kontingentet.
Karsten Hønge huskede også dem uden for overenskomster, nemlig syge, kontanthjælpsmodtagere og andre ofre for de senere års reformer og satte problemerne op på denne formel: For hver ledig, der kommer i arbejde via disse reformer, skabes der 17 børn, der lever under fattigdomsgrænsen.
Søren Søndergaard mente, man ville få brug for det omtalte sammenhold på trafik-, public service- og boligområdet. Her skal regeringens ghetto-pakke betales af lejere i den almene sektor. På den måde bidrager Gentofte med nul, mens blandt andet Gladsaxe bidrager med meget.
Begge folketingspolitikere så frem til næste valg, men advarede mod at tro på, at resultaterne kom af sig selv. Der skal forsat mobilisering og sammenhold til for at få en ny regering, og med hilsen til socialdemokratiet: en ny politik.