Ældrestyrkens skovtur til Brede Værk

Den 18. maj 2017 oprandt med strålende solskin, varme og vindstille. Et helt igennem pragtfuldt vejr til en skovtur, da Ældrestyrken satte kursen mod Brede Værk i Mølleådalen i Lyngby. Mødestedet var haven ud for Brede Spisehus, der for et halvt århundrede siden var en vigtig del af Brede Værk. I Spisehuset kunne arbejderne med deres familier gå hen og spise eller hente et måltid mad til en billig penge efter endt arbejdstid. I dag er det en populær restaurant, og her havde Ældrestyrken valgt at slå sig ned for dels at høre et oplæg om livet på Brede Værk for en menneskealder siden og dels for at spise frokost sammen.

Det blev et autentisk og unikt oplæg om forholdene i et lille hjørne af Danmark, som vores 94-årige oplægsholder erindrede det. Hun kom til værket som 9-årig med sin familie, hvor faderen var værkfører, og hun kunne fortælle om det patriarkalske samfund, som Brede Værk udgjorde, med klædefabrikken, alle de ansatte, egen børneinstitution, skole, læge, spisehus, arbejderboliger med nyttehaver, bank og købmandsbutik og oven over det hele stedets direktør med statelig bolig, park og herskabsgartneri.

For at kunne komme ind i både direktørboligen og en arbejderbolig fulgte yderligere en guide med fra Frilandsmuseet. Også han bidrog med interessante oplysninger om stedet, bl.a. at hovedbygningen blev bygget i 1795 for penge tjent på slavehandelen og i slavekolonierne. Dengang fungerede bygningen som landsted for den daværende ejer, da værket var et kobber- og messingværk.

Parken bød hverken på borde eller bænke, men guiden forbarmede sig over os og lukkede os ind i en herlig gård, hvor der var mulighed for at kunne sidde ned og indtage en kop kaffe og Emilcekage, som traditionen byder i Ældrestyrken.

Hele Mølleådalen er det ældste industriområde i Danmark og udpeget som nationalt industriminde. Det kaldes også "Industriens Vugge".

Ældrestyrken mødes igen den 28. september 2017 i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe. God sommer.

Tovholderne

Emneord: