Verdens sultne kunne leve af verdens madspild

Alene i Danmark smides 700.000 tons mad ud om året. Kampen mod madspildet blev taget op på Ældrestyrkens seneste møde.

Hvad gør Ældrestyrken, når mødets oplægsholder melder afbud og heller ikke hans vikar viser sig at kunne komme alligevel? Tja, kigger ned ad egne rækker og finder en ny, der kan bidrage med viden og spændende information. Til dette møde blev det Philip Nørvig, der er en af tovholderne i Ældrestyrken. Med ganske kort varsel sprang han ind og fortalte på bedste professionelle vis om de Wefood-butikker, som Folkekirkens Nødhjælp har åbnet et par steder i Danmark. Overskriften på hans oplæg var kampen mod madspild, og Philips baggrund for at kunne fortælle om Wefood er hans indsats som frivillig medarbejder i Wefoods butik på Amagerbrogade.

Når der tales om madspild, må det nok været et af de områder, hvor kapitalismens produktionsmetoder viser deres værste side frem, for her er det helt åbenlyst, at der ikke produceres efter behov, men efter profit. Resultatet er et madspild og et unødigt ressourceforbrug, der er rystende, når omfanget for alvor åbenbares for en. Alene i Danmark smides 700.000 tons mad ud om året, og tænker man på, at 800 millioner mennesker kloden over lever med sult, så giver det noget at fundere over. Faktisk kunne verdens sultende mennesker spise sig mætte i al den mad, der smides ud på globalt plan, oplyste Philip.

Formålet med Wefood-butikkerne er ikke kun at forhindre madspild i Danmark, men også at skabe overskud af penge til at kunne hjælpe verdens fattigste og sikre global bæredygtighed. Wefood drives af frivillige, og overskuddet går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i verdens fattigste lande.

Varerne bliver solgt 30-50% billigere end i almindelige supermarkeder, og varesortimentet er blandt andet brød, grøntsager, indimellem også mejeriprodukter og kolonialvarer, som supermarkederne og visse virksomheder forærer butikkerne. Det kan f.eks. være varer i en let beskadiget emballage, eller hvor sidste salgsdato nærmer sig, eller et parti varer, der er produceret for mange af.

Wefood-konceptet har vakt opsigt i hele verden som en effektiv måde ikke kun til at bekæmpe det kolossale madspild på, men som også kommer miljøet og kunderne til gode.

Valg til Seniorrådet

Et tankevækkende indlæg, men vi var langt fra færdige med mødets dagsorden, der rummede yderligere fem punkter foruden sang og debat. Næste punkt var en omtale af Seniorrådet, som i bladet "60+" har opfordret "alle seniorer til i god tid at overveje at stille op som kandidat til valget", som finder sted i slutningen af året, og den handske har vi taget op i Ældrestyrken. Ved næste valg vil der kunne stemmes digitalt, hvilket forhåbentlig vil hjælpe på stemmeprocenten, der kun var 30 ved sidste valg. Ældrestyrken har opfordret Seniorrådet til at lade afstemningen foregå i forbindelse med kommunevalget, hvilket i andre kommuner har fået procentdelen fordoblet. Men Seniorrådet har afvist vores forslag. Hvorfor mon egentlig?

Sundhedspolitisk konference

Den 6. maj afholder Enhedslisten en sundhedspolitisk konference på Christiansborg, og da Ældrestyrken netop har haft Enhedslisten nye sundhedspolitik på programmet på Ældrestyrkemødet i februar, var det nærliggende at omtale konferencen og opfordre så mange som muligt til at deltage.

Seniorklubberne

Ældrestyrken holder til i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe, og derfor er vi også med i den styringsgruppe, der kaldes Husmødet, hvor vi har to repræsentanter. Jan Willemoes berettede om det sidste møde i gruppen og fortalte om det "åbent hus-arrangement" i Seniorklubberne, som afholdes den 29. april i år, hvor vi deltager med en gruppe fra Ældrestyrken for at fortælle besøgende om, hvem og hvad vi er.

Seniorhøjskole

To deltagere i Ældrestyrken, nemlig Grethe Christensen og Dorthe E. Harvest havde sammen været på seniorhøjskolen Marielyst på Falster en uge i april. De havde endnu ikke fået armene ned af begejstring og syntes, de ville fortælle Ældrestyrkens øvrige deltagere om det herlige tilbud, som Gladsaxe giver sine egne pensionister. Ikke alle er opmærksomme på, at kommunen for 1.722 kr. tilbyder sine pensionister et ophold på ældrehøjskolen, som for alle andre koster det dobbelte. Et gode, som vi i Enhedslisten vil gøre alt for, bliver bevaret.

Skovtur

Og så var der selvfølgelig omtalen af det kommende 1. maj-arrangement og ikke mindst Ældrestyrkens skovtur til Brede den 18. maj. Om den vil der blive udsendt en information på mail om tid, sted og program. Men vi kan allerede nu oplyse, at vi mødes kl. 11 på Rådhuspladsen/Gladsaxe og sammen tager til Brede i de biler, vi råder over. Kører man selv i bus, tog eller på cykel mødes vi alle foran Brede Spisehus kl. 12.00, hvor vi spiser frokost og hører dagens oplæg om det at vokse op i Brede, mens her stadig var gang i virksomhederne, og arbejderne boede rundt om værket og spiste sammen i Spisehuset. Prisen er kr. 25,00 og tilmelding absolut nødvendig på [email protected] eller 20476890. Max deltagerantal 25 personer. Vi efterlyser biler!

Næste møde

Næste møde i Ældrestyrken bliver den 28. september, hvor journalist og forfatter Brian Rasmussen fortæller om Cuba – før og nu.

Go´ sommer til alle fra Tovholderne
Dorthe

 

Emneord: