En nødhjælpsarbejder i verdens brændpunkter

Jette Gottlieb holdt oplæg for Ældrestyrken

Da Jette Gottlieb første gang blev sendt ud som nødhjælpsarbejder i 1991 – det var under den 1. Golfkrig mellem Iran og Irak – havde hun medbragt sit arbejdstøj og noget af sit tømrerværktøj. Hun troede, hun skulle ned og lave shelters til flygtninge i en kurdisk flygtningelejr og gøre brug af sin håndværksmæssige uddannelse.

Men det var en helt anden funktion, hun skulle udfylde, både på den første og på alle de senere opgaver, hun kom på, som udsendt for Dansk Flygtningehjælp. Hun skulle være logistiker. Lige straks vidste hun faktisk ikke, hvad ordet betød, men snart forstod hun, at hendes hovedopgave var at fremskaffe mad og husly til mennesker på flugt, og/eller at organisere deres videretransport. Hver gang drejede det sig om tusinder og atter tusinder af mennesker, der strømmede frem og ofte under ekstreme vejrforhold og i barske omgivelser.

Foto af Jette Gottlieb

Hun fik indprentet fra starten, at der som nødhjælpsarbejder gælder nogle helt basale regler, nemlig ikke at glemme, at hun først og fremmest selv skulle overleve midt i kaos for at kunne hjælpe andre. Derfor er levereglen for nødhjælpsarbejderne: Tag jer af jer selv først. Hun lærte også hurtigt at handle på de betingelser, der er, når man kommer ud som nødhjælpsarbejder: Do it the Nordic Way: Just do it. Et slogan som stammer netop fra den 1. Golfkrig.

Foto af Jette Gottlieb

Når tusindvis af mennesker pludselig slår sig ned i et område, der ellers kun rummer en begrænset befolkning, opstår der ofte store problemer. Der kan blive kamp om ressourcerne, først og fremmest om vandet. Det sker også, når store strømme af flygtninge igen vender tilbage til deres hjemland efter at have være borte i kortere eller længere tid. I Kabul i Afghanistan tørrede floden ud, da byens indbyggertal i løbet af 5 år voksede fra 400.000 til 4 mio. fem år senere. Det var resultatet, da tusindvis af flygtninge efter 20 års krig i Afghanistan i 2001-2002 begyndte at vende hjem, og mange af dem slog sig ned i de større byer og ikke ude på landet, hvor de fleste af familierne ellers oprindelig stammede fra. Men igen gælder der regler for nødhjælpsarbejdet: Kun flygtningene skal hjælpes, ikke de fastboende, hvilket selvfølgelig kan give grundlag for konflikter.

Foto af Jette Gottlieb

Et spørgsmål brændte sig på, nemlig hvordan det var som kvinde at være nødhjælpsarbejder med store administrative opgaver i hovedsagelig muslimske områder. Hvordan tacklede Jette det? "Man bliver det 3. køn," forklarede hun, og til de undrende tilhørere berettede hun så om, hvordan hun under den 1. Golfkrig arbejdede i en kurdisk flygtningelejr. Hun valgte fra starten at gå uden tørklæde på hovedet, men ellers tildækket på resten af kroppen. Da hun senere blev udsendt til Afghanistan, brugte hun samme beklædning, ikke noget tildækket hoved, og det blev uden videre accepteret. Her opnåede hun endda at blive hilst på med hånd af en højtstående afghansk mand, hvilket ellers er utænkeligt for en kvinde i den afghanske kultur.

Kun via FN

Flygtningelejre, flygtningestrømme og behov for hjælp er stadig aktuelt, og Jettes oplæg gav indblik i, hvordan det er at arbejde midt i det hele og med ansvaret for tusinder af menneskers overlevelse. "Jeg bliver altid udsendt til de farligste, de yderste og de mærkeligste konfliktområder," fortalte hun, og når man står på Dansk Flygtningehjælps beredskabsliste, som Jette gør, har hun ofte skullet afsted med kun få timers varsel. Men kun udstationering i 3 måneder, sådan er kontrakten.. "Længere kan man ikke holde til det", forklarede hun. "Det er for hårdt og for krævende på alle måder."

Foto af Jette Gottlieb

Hvordan stopper vi årsagerne til flygtningestrømmene? Et meget stort spørgsmål, men en ting stod helt klar for Jette: Store konflikter bør altid kun løses via FN, FN skal styrkes og FN´s resolutioner skal overholdes. Danmark har været krigsførende siden 1999, men vi skal afholde os fra at gribe ind i lokale konflikter. En indgriben kan muligvis bringe løsninger på kort sigt, men den fører ikke til varig fred. I Europa er Balkan et eksempel herpå.

Et berigende og tankevækkende oplæg, som ingen af os tilhørere var upåvirkede af, ledsaget af lysbilleder fra nogle af de områder, Jette har været udsendt til.

Jette Gottlieb har bl.a. været landbrugsmedhjælper, er uddannet cand.scient. i geografi og samfundsfag og uddannet tømrer. Hun var i Folketinget for Enhedslisten i 1994-2001 og i Københavns Borgerrepræsentation i perioden 2006-2009. I de senere år har hun kun været ude som valgobservatør. Sidst i Rusland i 2016. I dag arbejder hun som A-kassevejleder i 3F.

Næste gang, den 23. februar kl. 12.00, vender vi i Ældrestyrken blikket lidt mere indad, hvor vi skal høre Margit Groth og Mogens Elmer fortælle om Enhedslistens nye sundhedsprogram. Igen i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe.

På Tovholdernes vegne
Dorthe E. Harvest

 

Emneord: